Што значи Адора инженеринг (2002 – 2018)

 • Меѓународно сертифицирана градежна компанија од високата градба, специјализирана и лиценцирана за проектирање, инвестирање, изведување и продажба на станбени и деловни објекти по принципот „Клуч на рака“.
 • Основана на 28 август 2002 година од проф. д-р Ванчо Чифлиганец. Пресвета Богородица е патронен празник и заштитник на компанијата.
 • 16 години успешен развој под мотото Само делата се вистина.
 • Лидер во високата градба во Македонија.
 • Меѓу 5-те најбрзорастечки компании во Македонија, 23-та најуспешна компанија во 2017 година, 6 години меѓу 25 најуспешни компании, 13 години во 200 најуспешни компании според Централен Регистар на Р. Македонија.
 • Изградени 40 репрезентативни станбено-деловни објекти во Скопје, Охрид и Струмица со околу 3.000 висококвалитетни станови, 300 ексклузивни деловни простории, 3.000 модерни паркиралишта.
 • Во сите објекти вградени се 157.447 m? бетон и железна арматура од 16.646 тони,
 • Зад градителските потфати на Адора инженеринг стојат повеќе од 400 стручни, искусни, вредни, докажани професионалци и градители-неимари.
 • Синоним за докажано стабилни, висококвалитетни, енергетски ефикасни, комфорни и иновативни градби, во кои живеат над 13.000 граѓани со семејствата.
 • Успех потврден со 4 интернационални и над 30 национални признанија.
 • Општествено одговорна компанија со хумана и филантропска традиција, членка на Глобалниот Договор на ООН од 2012 година.
 • Основач на Фондацијата проф. д-р Ванчо Чифлиганаец во 2014 година.


adora_zgradi

Награди и признанија

ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ

 • Светска награда за иновативност во стилот и валитетот на домувањето THE BIIZ 2016, Монте Карло, Монако, за објектите Адора Flatiron и Скопје и Адора Diamond Garden.
 • Меѓународна европска награда за квалитет, 2014, Париз, Франција
 • Меѓународна награда за градежништво, 2014, Мадрид, Шпанија
 • Европска награда за најуспешна компанија и најуспешен менаџер, 2012, Виена, Австрија


НАЦИОНАЛНИ ПРИЗНАНИЈА   


 • Две награди – Инвеститор на годината на Меѓународниот саем за градежништво и недвижности, Скопје, 2011 и 2012
 • Прв градежен супербренд во Македонија, 2013 и 2014
 • Награда за животно дело за проф. д-р Ванчо Чифлиганец, Бест бренд, 2015
 • Награда за најпопуларна компанија во градежништвото во Македонија 2014
 • Награда за општествена одговорност за 2017 за Фондаија проф. д-р Ванчо Чифлиганец од Битолски весник
 • Награда за проф. д-р Ванчо Чифлигаец за индивидуален филантроп во Македонија, 2013
 • Свети Климентов орден од прв ред за проф. д-р Ванчо Чифлиганец од МПЦ ОА, 2014
 • Две јубилејни награди за најнаградувана компанија за најдобри општествено-одговорни компании во Македонија, 2012 и 2017
 • Награда за најеколошка компанија, 2013
 • Седум национални признанија за долгорочен проект за изградба на енергетси ефикасни домови за поздрава иднина и заштита на животната средина, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2017
 • Пет национални награди за вложување во заедницата и општините, за доброто на граѓаните, 2008, 2010, 2011, 2014, 2017
 • Национално призание за односи со вработените, 2011
 • Награда за корпоративна филантропија 2012
 • Благодарница од МАНУ за плодна и успешна соработка, 50 години јубилеј, 2015
 • Признание за д-р Драгана Чифлиганец, за дама во градежништвото, Меѓународен саем за градежништво и недвижности, 2014
 • Сертификат за коректна фирма, за одлична репутација во бизнисот и коректност во односите со клиентите и партнерите, 2017
 • Признание за добар бренд, за поддршка на социјалното претприемништво во Македонија, 2017
 • Голем број плакети, благодарници, пофалници и други национални признанија

 

pehar-3Светска награда за иновативност во стилот и квалитетот на домувањето, THE BIZZ 2016, Монте Карло, Монако
pehar-1Интернационална Европска награда за квалитет, 2014,  Париз, Франција
pehar-2Меѓународна награда за градежништво, 2014,  Мадрид, Шпанија
pehar-3Европска награда за најуспешна компанија и најуспешен менаџер, 2012, Виена, Австрија

ЗАЕДНО ГРАДИМЕ ПОХУМАН, ПОРАМНОПРАВЕН И ПОСРЕЌЕН СВЕТ

Општествено одговорна компанија со филантропска традиција

Членка на Глобалниот Договор на ООН – 2012


Општествено одговорна компанија

 • Изградба и донација на православниот храм Свети Јован Крстител во Општина Аеродром, Скопје, 2014
 • Подигнување на Спомен обележје Фаќач на крст, посветено на Богојавление-Водици, Охрид, 2014
 • Донација на Саат кула во Ѓорче Петров, Скопје, 2008
 • Донација на Саат кула во Струмица, 2010
 • Донација на Фонтана во паркот во Кисела Вода, Скопје, 2011
 • Изградба и донација на нов дом на место на опожарената куќа за Трајкови, Дедино Општина Конче, 2017
 • Помош на настраданите во големата поплава во Скопје 2016
 • Саниран покривот на Посебното основно училиште Д-р Златан Сремец, Кисела Вода, Скопје, 2016
 • Организирани 4 акции за делење хуманитарни пакети на социјални случаи во општините Охрид и Дебрца, 2012 и 2014
 • Поделени 3000 хуманитарни оброци храна на бездомниците и социјално загрозените семејства во Скопје, од 2016
 • Заеднички акции со Црвен Крст на Македонија за собирање и донирање, стар мебел покуќнина, стара облека
 • Опремување на училишта, детски градинки, болници во Скопје, Радовиш, Струмица
 • Доделени 10 стипендии на најуспешни студенти на првата сртифицирана академија „Адора инженеринг“, во соработка со НАПАГ, 2015
 • Поддршка на глобалната кампања на Autodesk и 3Д МАКС обуки, 2015
 • Спонзорство на Охридско Лето
 • Донации на здруженија, институции и поединци
 • Поддршка на светскиот шампион – кик боксерот Димитар Ѓорѓиев, покровителство на кик бокс клубот Работнички–Адора, поддршка на КК МЗТ Скопје, Аердором, КК Карпош-Соколи, Боречкиот клуб Радовиш, Ракометниот клуб Радовиш, Охрид ТрчаТ, Меѓународната кајак-кану регата во Охрид, поддршка на музичките уметници, Тамара Тодевска и Панчо од ДНК
 • Грижа за вработените како најголемо богатство на компанијата, низ континуирана едукација и стручно усовршување, топли оброци на градилиштата, јакнење на тимскиот дух, патувања и заеднички прослави
 • Грижа за купувачите, кои од компанијата секогаш добиваат повеќе од дом. Доделени награди: 2 автомобили, опремување на новиот дом, комплетно високо образование, дијамантски прстен, патувања на Куба, Рим, Венеција, Дубаи, Медитеранот, вински тури во Македонија, многу изненадувања и внимание
 • Озеленување и хортикултуно оплеменување на сите изградени станбени објекти и поддршка на еко акции во Македонија за позелени градоци за поздрав живот и почиста животна средина


Фондација проф. д-р Ванчо Чифлиганец – 2014

 • Поддршка на науката, научни установи, стручни форуми и школи
 • Поддршка на образованието, доделување на стипендии на талантирани ученици и студенти
 • Подддршка на спортот, успешни спортисти, клубови и манифестации
 • Поддршка на културата, талентирани поединци и манифестации
 • Организирање хуманитарни акции, поддршка на ранливи категории граѓани и целокупната заедница

[wpsgallery]