ЕКСТЕРИЕР FLATIRON

Станбено-деловниот комплекс Адора Flatiron Скопје има препознатлив надворешен изглед и со маркантната и оригинална архитектура и висина од 58 метри, доминира во просторот како нов урбан белег во централното подрачје на Скопје.

Со специфичниот архитектонски израз, овој уникатен објект во Македонија и овој дел на Европа, ја редефинира урбаната слика на метрополата. Структурно, комплексот е поделен на приземје и мезанин, каде се сместени ексклузивните деловни простории , 16 ката со елитни станови и луксузни penthouse станови и модерни паркиралишта на партер и три подземни нивоа. Објектот, архитектонски, естетски и функционално, совршено се вклопува во просторот на булеварот „Борис Трајковски“, на почеток на Општина Кисела Вода, Скопје, со сообраќајна инфраструктура од сите страни, лесно достапен пеш, со возила и со јавниот градски превоз.

Обезбеден е пристап за непречено движење на инвалидизирани лица. Објектот инспириран од култната Њујоршка зграда Flatiron, има впечатлива фасада, со рамни дворни тераси на превиот кат со станови, кои можат хортикултурно да се уредат, а предвидено е со зеленила и цвеќе да се оплемени целиот објект. Фотоволтаичните системи на сончева енергија на покривот на зградата овозможуваат осветлување на заедничките надворешни и внатрешни делови на комплексот, со заштеда на енергија за што станарите не добиваат посебни сметски за струја. Посебна атракција на објектот Адора Flatiron Скопје е неговата илуминација, со што овој нов препознатлив урбан белег на македонската метропола ќе биде осветлен во ноќните часови, како своевиден украс на централната урбана зона на Скопје.