А-КЛАСА ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ – ДОЛГОРОЧНО ШТЕДЛИВО И ЗДРАВО ДОМУВАЊЕ

Адора инженеринг е пионер во воведувањето и лидер во унапредувањето на енергетски ефикасните домови во Македонија, кои компанијата ги гради веќе десет години, уште кога оваа материја не беше законски регулирана кај нас и на тоа во јавноста не се обрнуваше внимание освен во инцидентни, најчесто негативни случаи.

ПРВ ИЗГРАДЕН ЕНЕРГЕТСКИ ОБЈЕКТ СО СЕРТИФИКАТ А КЛАСА ВО МАКЕДОНИЈА

Адора инженеринг го изгради првиот енергетски ефикасен објект А класа во Македонија, за што компанијата го доби првиот енергетски пасош А класа (сертификат за енергетски карактеристики на згради) во Македонија, со што и официјално се верифицира дека во нејзините станбени објекти со одлична изолaција, еко домовите значително заштедуваат потрошувачка на енергија за греење и ладење и ги намалуваат трошоци и сметките за струја, а исто така се намалува и емисијата на CO₂ во воздухот.

Енергетската ефикасност, што Адора инженеринг ја подобрува и усовршува во секој нов изграден објект, со примена на најновите сознанија, искуства, материјали, тенологии и обучени стручњаци, во објектот Адора Flatiron e издигната на високо ниво, за што објектот доби енергетски пасош А класа од лиценцираната фирма ДЕЛТА Проект ДОО. За одбележување е дека со енергетскиот сертификат е верифицирано и користењето на обновливите извори на енергија, преку фотоволтаиците, за осветлување на заедничките делови nа комплекстот Адора Flatiron Скопје.

ЗОШТО ДОБИВАТЕ ЕНЕРГЕТСКИ ПАСОШ?  

  • Објектите на Адора инжeнеринг со eнергетски сертификат А класа се одликуваат со значително намалени потреби од енергија за греење што се должи на посебниот третман на обвивката на објектот.
  • Фасадните ѕидови се изработени од термо блок со дебелина од 16 cm, внатрешно малтерисани, надворешно изолирани со 12 cm изолација со жлебови на преклоп (графитен ЕПС), завршно обработени со акрилен декоративен малтер.
  • Фасадната столарија е од безметални ПВЦ профили, застаклени со трислоен термопан стакло пакет со нискоемисионо стакло.
  • Кровната плоча над поткровјето е термички изолирана со два слоја изолација, (5 cm тврдо и 10 cm меко пресувана минерална волна), заштитена со ПВЦ фолија и паропропусна, водонепропусна фолија.
  • Подната конструкција кон негреани простори, исто така е соодветно термоизолирана – над отворен простор (еркер, пасаж, паркинг) со 12 cm изолација со жлебови на преклоп (графитен ЕПС), кон локали со 5 cm изолација, кон гаражи со 10 cm изолација

ПРОЗОРИ ОД РЕНОМИРАНИОТ БРЕНД REHAU GENEO FIPRO

Изборот на прозорци со безметални ПВЦ профили,  застаклени со трислоен стаклопакет со едно четирисезонско стакло, со добра изолација на градежните конструкции го обезбедува условот за енергетски ефикасен објект. Прозорците што ги вградува „Адора инженеринг“ се од познатата германска марка Rehau Geneo Fipro, Во 2008 година е промовиран производот GENEO, целосно фабрички армиран прозорски профил со високо квалитетен матријал RAU-FIPRO, со кој енергетска ефикасност е доведена до совршенство. GENEO е енергетски најдобриот прозорски профил кој моментално го има на пазарот со длабочина на вградување од 86 mm. Она што го прави посебен е високотехнолошкиот материјал RAU-FIPRO. Станува збор за материјал со влакнесто мрежно врзување влакна, сличен на оние што се користат во аеронаутичката конструкција и тркачките возила, којшто овозможува голема стабилност на профилот.

Rehau прозорите обезбедуваат одлична термо и звучна изолација, што освен заштедата на енергија, намалувањето на трошоците за греење во зима и ладење во лето, овозможуваат и заштитата од еко загадување и звучно загадување, нудејќи им на станарите вистински мир и тишина во домот.

„Како соработници на компанијата АДОРА сведочиме дека е лидер во примената на енергетската ефикасност во своите објекти и пред стапување на законската регулатива на сила. Со секој нов објект забележуваме во проектите, новини: зголемување на дебелината на изолациите на ѕидовите (од 10 cm на 12 cm), воведување на сѐ подобри трислојни прозорци (кои имаат и два пати подобри термички карактеристики од законски пропишаните) и внесување на обновливи извори на енергија. Ваквиот однос зборува за висока свест не само кон комфорот на живеење, туку и кон можностите за намалување на енергетските потреби, а со тоа и кон намалување на загадувањето на човековата околина и е позитивен пример за сите компании“.-  м-р Жанина Стаменкова, претседател на Здружението на лиценцирани енергетски контролори.

STO-ОРГАНСКА ФАСАДА ШТО ДИШЕ-ЗА ЗДРАВ ВОЗДУХ ВО ДОМОВИТЕ

 Адора Flatiron Скопје е првиот станбен објект во Македонија кој е обложен со органска фасада од светскиот бренд STO, реномиран производител на фасади со иновативни технологии.

Со STO, издржливата, фасада што дише, изработена од органски материи и фибер влакна, домовите во Адора Flatiron се отпорни на надворешните влијанија. Во време на климатски промени, дождови, ветрови, снегови и други надворешни фактори, фасадата STO, од што е изработен завршниот декоративен малтер на овој комплекс, гарантира долгогодишна трајност на бојата и отпорност на фасадата. Органската, сува, паропропусна и водонепропусна фасада STO е подготвена да одолее на сите предизвици, со одличната надворешна термоизолација, нуди целосна топлинска заштита на домовите и деловните простории и обезбедува здрав воздух во објектот Адора Flatiron Скопје.

Постојано унапредувајќи го квалитетот на објектите според современите светски стандарди и трендови, Адора инженеринг на купувачите им овозможува еко комфор и заштита на животната средина.

Видео материјал

Кажаа за FLATIRON

Адора инженеринг е пионер во воведувањето на еко домовите и прва компанија што изгради енергетски ефикасен станбен објект А-класа, за што го доби првиот енергетски пасош во Македонија.

„Адора инженеринг е прва компанија која станбените објекти во Скопје ги изгради со стручна студија, што потврдува до 6 ( шест ) пати помали годишни трошоци за греење во однос на поранешниот станбен фонд во Македонија. За стан со површина од 50 м², во зимската сезона, со греење на струја, месечната сметка за греење сега е околу 1.300 денари, за разлика од поранешните 7.500 денари“.

д-р Петар Николовски, стручњак за енергетска ефикасност

Кажаа за FLATIRON

„Презадоволни сме од нашиот нов дом од Адора инженеринг.

Првата зима ја минавме само со едно мало грејно тело во станот, ни беше топло, а плативме доста помала сметка за струја од претходно. Во летниот период само во најжешките денови уклучувавме клима уред, а станот и без ладење беше свеж и пријатен.

Уживаме во придобивките во стан од енергетска А-класа“.

Семејство Јосевски, станари во „Аеродром Парк 1“